Inget fett i avloppet – beställ en fettratt

Nedan följer ett utdrag från en artikel från VA SYD; originalet hittar du här.

Fett hör inte hemma i avloppet! Häller du matolja och fett i ditt avlopp kommer fettet så småningom att stelna i avloppsledningen och kan då orsaka stopp. Fett i avloppet kan också bidra till problem med råttor.

När vi lagar mat är det viktigt att vi inte sköljer ner fett i avloppet. Detta gäller bland annat större mängder fett från t ex fritering och marinader, fett som blir över när vi lagar mat i kastruller och stekpannor, och dessutom det fett som finns i glasburkar som t ex innehåller soltorkade tomater, tonfisk och fetaost.

Vad du kan göra för att minska fett i avloppen

  • Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng i mat- eller restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  • Mindre mängd fett kan hällas i en återförslutningsbar förpackning och sedan kastas i restavfallet. Exempelvis en PET- eller mjölkförpackning.
  • Har du större mängd fett kan du fylla den återförslutningsbara förpackningen och lämna till en återvinningscentral. Maxgräns per inlämningstillfälle är 5 liter. Det är viktigt att försluta förpackningen ordentligt så att inte fett rinner ut.

Beställ en fettratt

Ett enkelt sätt att fylla flaskan utan spill är att använda en fettratt. En fettratt är en tratt som skruvas på en vanlig PET-flaska. Glöm inte att fettet måste svalna innan du häller det i flaskan. När flaskan är full, skruva av tratten och förslut med vanlig kork och släng sen flaskan i vanliga soppåsen, eller lämna in den på återvinningscentralen.
Du som bor i Malmö kan beställa en gratis fettratt på kund@vasyd.se.

Varför är detta viktigt?

Fett som spolas ner i avloppet orsakar mycket stora problem i rören med stor risk för stopp hemma hos dig eller i vårt ledningsnät. I avloppet sjunker nämligen temperaturen, varför fettet fastnar på insidan av ledningarna och stelnar till stora cementliknande proppar som leder till stopp i avloppet och risk för översvämningar. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen, varför vattnet inte blir så rent som vi önskar. Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess.

Se även fliken ”Relining, renovering

Categories

Latest Comments

Inga kommentarer att visa.