Ventilation

Våra fastigheter har självdrag som ventilation. Det är viktigt att inga ventilationshål sätts igen eller stängs helt.

I våra lägenheter så tar man in luft genom vardagsrum och sovrum och luften strömmar sen ut genom köket eller badrummet.

Föreningen har kontroll av ventilationen i form av OVK med jämna mellanrum, de eventuella anmärkningar man får i sin lägenhet ansvarar och betalar man själva för. Därför är det viktigt att man underhåller och följer de riktlinjer som finns för ventilationen.

Kök

I köket får man lov att ha en köksfläkt med motor men röret från fläkten får inte kopplas direkt till ventilationskanalen, detta för att när fläkten inte körs så finns det inget självdrag och ingen luft kan gå ut från köket. Det finns konsoler att köpa liknande på bilden nedan som man kan montera för att uppfylla funktionen med självdrag.

Bygger man in sin fläkt bakom ett skåp eller kryddhylla måste en ventil i skåpet/luckan monteras så luftflödet kan passera luckan och sen i genom konsolen och in i ventilationskanalen.

Badrum

I badrummet är det viktigt att dörren till badrummet har en spalt för luftflöde och att ventilationen i badrummet inte kan stängas, har man installerat en pax-fläkt så är det viktigt att när fläkten stannar att inga flänsar eller kallrasskydd inte stänger för ventilationshålet och hindrar luftflödet.